Per fi va arribar el tant esperat dia, dissabte 25 de febrer. Ja dintre de les festes de Carnaval ens endinsem al únic museu espanyol amb temàtica del sector recreatiu. Aquest museu ubicat en una cèntrica rambla de Terrassa (Barcelona) és la col·lecció privada de Jaume Sanahuja, propietari de MGA, un home que des de la seva infantessa va créixer dintre d’aquest mon ja que el seu pare va ser un important operador. Des de ben petit ja trastejava amb pinballs electromecànics de l’ època.
Foto del llibre Del Juego al Ocio de J.Sanahuja
Després d’aquesta necessària introducció per conèixer el motiu d’aquest museu ens endinsem dintre d’ ell. El museu està ubicat als baixos de un dels salons Golden Park del grup MGA, però amb entrada independent. L’accés es una petita porta que passa desapercebuda al costat de la mateixa rambla. L’entrada es imponent, al baixar les escales a banda i banda de la paret trobem exposats gran quantitat de quadres i ‘flyers’ de ‘pinballs’ dels anys 50 i 60, jocs de tir i recreatius de vídeo de començament dels 80. Tot d’empreses espanyoles i molts d’ells desapareguts.
Un cop al baixar les escales trobem un petit bar ambientat en els anys 60, que fa la funció de hall principal, en el que trobem un ‘pica-pica’ i refrescs (totalment gratuït, tant l’accés al museu com les consumicions). Ens endinsem al museu…
L’ entrada principal comença amb dues fileres de ‘jukebox’ de diferents èpoques, totes amb un aspecte impecable, que sembla tots sortits de fàbrica. En cada ‘jukebox’ en la seva part superior n’hi ha un petit cartell informatiu amb l’any de construcció, empresa i el seu país d’origen. Aquesta informació la trobarem a totes les màquines del museu.
Continuem avançant i comencem a trobar ‘sinfonoles’ de construcció nacional de companyies com: Gedasa, Petaco, Famaresa i Inder.
Al final del passadís quan acaba la secció de ‘sinfonoles’ ens trobem una sèrie de ‘màquines tragaperres’ ambientades en personatges del ‘far west’
En el següent passadís comencen les ‘màquines tragaperres’ igual que les jukebox. Al principi amb màquines de començament de segle i a mesura que anem avançant a veure les que es van fabricar a Espanya ara com una ‘cascada’ fabricada per Sanahuja a l’any 1978.
Continuem endavant i el següent passadís comença el recreatiu que més ens agrada, les màquines de tir, ‘pinballs’ i recreatives de vídeo. Aquesta zona es on la gent ja es posava als comandaments, i s’entretenia una estona jugant, ja que aquí estava permès jugar a pràcticament tot.
Ens crida especialment l’atenció dos ‘pinballs’ en concret, els dos primers que va fabricar Petaco quan es va fundar a l’any 1962. Encara que als cartells ens informaven que ambdues màquines eren dels 70, eren però del començaments dels 60.
La zona de ‘pinballs’ i ‘arcades’ ens situaven al final del recorregut, torn a on va començar la visita (hall principal). Durant la visita ens vàrem trobar els nostres amics de l’Associació Retromaniacs. Entre els visitants assistents hi eren en Joaquin Falgas, en Jose Estévez que va dissenyar i construir la primera ‘catarata’ al estat espanyol de la mà de en Santiago Laguna, els germans Juni (en Miquel i en Joan) de Ingematic, n’Oscar Delgado de la revista Joc Privat i al creador d’aquest magnífic museu el Senyor Jaume Sanahuja.
Us deixem amb el vídeo que va filmar un dels nostres socis.
Moltíssimes Gràcies per obrir les portes d’aquest meravellós museu del Recreatiu.